Ovnbagt æblekage med crumble

Skrevet af Inge Andersen til .

6 pers.

6 spiseæbler

Kanel og evt. lidt sukker

50 g smuttede mandler

50 g hvedemel

75 g havregryn

75 brun farin

75 g smør eller flydende fedtstof med smørindhold

Skræl æblerne og skær dem i både. Læg dem i et smurt, ovnfast fad. Drys med kanel efter smag. ( Jeg bruger ca. 1 tsk ) Drys med lidt sukker, hvis ikke æblerne er søde. Fordel de grofthakkede mandler over æblerne. 

Rør hvedemel, havregryn, brun farin og smør til en smuldredej, og fordel den i fadet.

Bag kagen ved 200 grader i 20 min., til overfladen er gylden. Serveres lun med creme fraiche, flødeskum eller vaniljeis.

Kan også tilberedes portionsvis i 6 små skåle.

Koldhævede boller

Skrevet af Inge Andersen til .

Nemme koldhævede morgenboller

50 g gær 
1 liter vand 
2 tsk groft salt 
2 liter hvedemel, gerne italiensk, svarer til ca. 1.2 kilo. ( jeg plejer at erstatte op til ca. halvdelen af melet med noget grovere mel ) 

Lav dejen om aftenen. Rør gæren ud i vandet og kom salt og mel i. Pisk dejen godt med elpisker med dejkroge, den er meget klistret, i ca. 5 min. Drys lidt mel over dejen og dæk den med madfilm. Sæt den i køleskab til næste morgen. 
Dyp 2 skeer i lidt olie og sæt dejen som boller på bageplader med bagepapir. De bliver uregelmæssige i faconen. 
Bag dem i ca. 20 min. ved 220 grader. 
Er gode til at fryse. Denne portion giver mellem 24 – 30 boller, man kan selvfølgelig nøjes med at lave en halv portion.